Prozdrowotne właściwości moringi

Moringa – jadalne drzewo
Często jest dodatkiem do popularnych superfoods, a to ze względu na jej właściwości odchudzające. Dlaczego powinniśmy stosować moringę?

Jest rośliną, która ma niezwykle silne właściwości lecznicze. Jest ona bogatym źródłem witaminy A, witaminy C, białka, a nawet żelaza.Przy rozważaniach o zastsowaniu roślin w lecznictwie najczęściej na myśl przychodzą zioła bądź warzywa. Moringa olejodajna, Moringa oleifera – podobnie jak kadzidłowiec indyjski – stanowi dowód na to, że drzewa również mogą skrywać w sobie potężną dawkę wartości odżywczych, minerałów, witamin oraz substancji o działaniu prozdrowotnym.

 

Pochodzenie moringi olejodajnej

Naturalnym środowiskiem występowania moringi olejodajnej, zwanej też drzewem chrzanowym, jest surowe środowisko himalajskich podnóży – tereny dzisiejszych Indii i Pakistanu. Roślina ta osiąga wysokość do 12 metrów i przystosowana jest do życia w warunkach niedoboru wody. Słynie z tego, że niemal każda jej część wykazuje właściwości prozdrowotne – lokalna ludność w medycynie naturalnej wykorzystuje: liście, sok, nasiona, korę, korzenie, a nawet kwiaty moringi.

 

Cenne źródło codziennej energii

Ze względu na bogatą zawartość istotnych składników odżywczych i charakterystyczny smak liście moringi często uwzględniane są jako istotny element jadłospisu. 100 g liści zawiera jedynie 64 kcal, a dostarcza ponad 9 g białka oraz 8 g węglowodanów. Biorąc pod uwagę bogatą zawartość i jakość protein, spożywanie liści moringi polecane jest zwłaszcza osobom będącym na diecie bezmięsnej. Warto zwrócić uwagę na obecność błonnika, który reguluje prawidłową perystaltykę jelit, oczyszcza układ pokarmowy oraz zmniejsza poczucie głodu.

Liście moringi są skarbnicą niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania związków – dostarczają szczególnie wiele witaminy C, witaminy A, potasu, wapnia i żelaza.

Rozważając zastosowanie kulinarne moringi, nie należy poprzestać na liściach. Lokalna kuchnia wykorzystuje również młode pędy oraz korzenie roślin. To właśnie z uwagi na smak tych ostatnich, jedna z nazw moringi olejodajnej to drzewo chrzanowe.

 

Broń przeciw wolnym rodnikom

Moringa olejodajna znana jest jako wyjątkowo silny przeciwutleniacz – analiza składu liści rośliny wykazała obecność aż 46 substancji o wysokim potencjalne antyoksydacyjnym. Dzięki obecności tych związków spożywanie moringi pozwala na pozbycie się z organizmu produktów ubocznych reakcji oksydacyjnych – wolnych rodników – które w zbyt dużym stężeniu mogą przyczyniać się do przyspieszonego starzenia, rozwoju miażdżycy czy powstawania guzów nowotworowych.

 

Naturalne paliwo dla organizmu

Liście drzewa chrzanowego zawierają komplet aminokwasów, wliczając w to aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie mogą być wytwarzane w organizmie człowieka. Jednym z nich jest tryptofan, który ulega przekształceniom do neuroprzekaźników – to od ich prawidłowej czynności uzależnione są samopoczucie i kondycja psychiczna. Do takich substancji należy na przykład wytwarzana z tryptofanu serotonina, okrzyknięta hormonem szczęścia i spełnienia.

Co więcej, z uwagi na wysoką zawartość antyoksydantów i minerałów moringa reguluje czynność tarczycy – najważniejszego z narządów wewnątrzwydzielniczych. Poprawny poziom hormonów tarczycy, trójjodotyrozyny i tyroksyny niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz regeneracji i wzrostu. Regularne spożywanie moringi, która wspiera poprawną pracę tarczycy, może stanowić ochronę przed problemami z metabolizmem, wahaniami nastroju, depresją czy nieprawidłowymi wartościami ciśnienia tętniczego.

 

Przeciwzapalne działanie moringi

Stan zapalny jest naturalną odpowiedzią organizmu na urazy i infekcje, lecz gdy utrzymuje się przewlekle, może powodować różnorodne problemy zdrowotne – od depresji przez zawały serca aż po astmę. Badania wykazały istotną zależność pomiędzy obecnością liści moringi w diecie a stężeniem białka C-reaktywnego, będącego markerem zapaleń. Fakt ten stanowi podstawę naukową do stosowania drzewa chrzanowego w zapobieganiu i zwalczaniu chronicznego stanu zapalnego i związanych z nim chorób.

 

Drzewo chrzanowe – nie tylko na talerzu

Witamina A obecna w morindze pozytywnie wpływa na wygląd skóry, wspomaga jej oczyszczanie i gładkość. Obecne w liściach rośliny antyoksydanty, z witaminą E na czele, mają względem skóry działanie ochronne i regeneracyjne. Dzięki pozytywnemu wpływowi na kondycję skóry ekstrakty z moringi często wykorzystywane są przy tworzeniu maseczek, okładów i kremów.

 

Wskazania i przeciwskazania

Do codziennego jadłospisu warto włączyć liście moringi olejodajnej ze względu zarówno na jej dobroczynny wpływ na organizm człowieka, jak i jej walory smakowe. Warto zaznaczyć, że liście moringi nie wykazują żadnej toksyczności i są całkowicie bezpieczne w spożyciu w niemal każdej ilości. Dokładniejszego rozważenia wymaga wprowdzenie do diety ekstraktów zawierających elementy korzenia i kory drzewa chrzanowego, gdyż obecne w tych częściach rośliny związki chemiczne mogą być groźne dla zdrowia. Ze spożywania moringi powinny zrezygnować kobiety w ciąży.

 

Artykuł pochodzi ze strony: https://yango.pl/medycyna-naturalna/prozdrowotne-wlasciwosci-moringi/

 

Bibliografia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *